Fröså smultronrabarber.

Frö sådd. Man kan lägga frön i vatten innan man sätter dem, för att de skall gro lite fortare. Lägger dem i god jord, gärna lite kompostjord. Myllar ner någon cm. Har satt både på hösten och våren med gott resultat. 

Denna rabarber är en gammal sort ,som min mamma köpte  på 40-talet. Hon kallade den för smultronrabarber. Vet inte var hon fick den ifrån men den har följt oss i alla år, och nu har vi den i Kalvsvik.

När hon sedan flyttade tog hon en liten rot med sig. Hon flyttade flera gånger under sitt liv och varje gång tog hon en liten bit med sig.

När vi köpte hus  i Långstorp ,fick vi en rot med oss. Den har sedan följ med till Ljusadal i Kalvsvik. Här trivs den och levererar mycket både stjälkar och frön. Den är mycket god i smaken och fin till att göra pajer och efterrätter av. Inte så sur som många andra, mjäll och fin. Vi skördar för hand, drar stjälkarna för att det inte skall blir någon bit kvar i jorden. Om man tar lite hela tiden så kommer det nya stjälkar under hela sommaren. Lägger på lite gräsklipp då och då. På hösten tar vi bort blad som vissnat ner och lägger på lite löv. Har tagit frön och sparat, och sådde några förra året och de kom fint.

Vinrabarber,även kallad jordgubbsrabarber, smultronrabarber och hallonrabarber, är gamla sorter som än idag går att få tag på och de finns främst i Danmark och England (cherry rhubarbs).  Har mycket mörkt rödfärgade stjälkar som är mycket tunna, och mjälla. En riktig paj rabarber sort. Vet inte om det är en vinrabarber som vi har.

Det var många som ville ha denna rabarber, så förra året lät jag den gå i blom och bli frön. Jag sådde en del på hösten och de kom upp och blev fina plantor. Skall nog prova och så några i pallkragen och några i växthuset.

Moderplantan som jag tar frön från. Den är mjäll och fin till rabarberkaka och efterrätter.